America Movil lanceert beperkte 5G-diensten in Brasilia

De Braziliaanse operator Claro, eigendom van de Mexicaanse telecomgigant America Movil, lanceerde beperkte 5G-diensten in de hoofdstad Brasilia.

De telco lanceerde ook een zeer beperkte 5G-service in de stad Sao Paulo.

De telco zei dat het spectrum in de 2,3 GHz-band gebruikt, terwijl de eerste diensten worden aangeboden via een niet-zelfstandige architectuur.

Lokale toezichthouder Anatel had ook de 3,5 GHz-band geveild, maar het spectrum is nog niet beschikbaar.

Volgens Claro kunnen klanten met actieve abonnementen en smartphones die compatibel zijn met 5G in de 2,3 GHz-band al gebruik maken van de nieuwe technologie. Claro liet ook weten dat het mogelijk was om snelheden van 700 Mbps te bereiken in Brasilia.

Claro verwierf 50 megahertz van 2,3 GHz om te opereren in de staat São Paulo en in de regio’s Noord, Midwest en Zuid. Claro verwierf ook een blok spectrum van 100 megahertz om op nationaal niveau te kunnen opereren via spectrum in de 3,5 GHz-band.

De Braziliaanse telecomoperator Algar Telecom heeft onlangs het naar eigen zeggen het eerste commerciële 5G-netwerk in het land gelanceerd.

In een release zei de koerier dat de eerste 5G-service wordt aangeboden in delen van Uberlandia, Uberaba en Sao Paulo, met een initiële dekking van ongeveer 40 districten in deze drie steden.

Algar zei dat de 5G-service wordt aangeboden via niet-zelfstandige technologie in de 2,3 GHz-band.

Algar deed twee weken geleden demonstraties van 5G-technologie in Uberaba via een implementatie samen met Nokia en met een focus op agribusiness.

Brazilië heeft in zijn recente 5G-spectrumveiling in totaal 47,2 miljard reais ($8,5 miljard) opgehaald.

Via deze veiling bood de overheid spectrum aan in de 700 MHz-, 2,3 GHz-, 3,5 GHz- en 26 GHz-banden.

De belangrijkste mobiele operators van het land, Vivo, Claro en TIM, hebben 5G-spectrum beveiligd, evenals telecomoperators Algar Telecom en Sercomtel. Ook hebben zes nieuwkomers 5G-spectrum veiliggesteld in de veiling.

De Braziliaanse minister van Communicatie Fabio Faria zei dat de regering in 2022 een nieuwe 5G-spectrumveiling zal plannen om batches te verkopen die geen interesse wekten, voornamelijk in de 26 GHz-spectrumband. Faria merkte op dat het 26 GHz-spectrum geen interesse wekte vanwege onzekerheden in het businessmodel.

De regels die eerder zijn goedgekeurd door telecommunicatiewaakhond Anatel, bepalen dat 5G tegen 31 juli 2022 in de hoofdsteden van de Braziliaanse deelstaat moet zijn uitgerold.

Braziliaanse steden met meer dan 500.000 inwoners zullen tegen 31 juli 2025 5G hebben, terwijl de deadline voor de uitrol van de dienst op locaties met meer dan 200.000 inwoners 31 juli 2026 is. Ook zullen Braziliaanse steden met meer dan 100.000 inwoners 5G hebben tegen 31 juli 2027 en de dienst zal tegen 31 juli 2028 beschikbaar zijn op locaties met meer dan 30.000 inwoners.

creditSource link

Wifiseeker.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart